درنگ نامه

هرگاه در کاری که برایت پیش آمده است احتیاج به مشورت پیدا کردی ابتدا آن را با جوانان در میان بگذار؛ زیرا جوانان تیز هوش تر و از سرعت حدس بیشتری بر خوردارند٬ سپس درباره ی آن با میان سالان و پیران رایزنی کن تا عیبش را بیابند و نیکش را برگزینند؛ چرا که آنان از تجربه بیشتری برخوردارند. منبع : شرح نهج البلاغه لابن ابی الحدید ٢٠/٣٣٧

درنگ نامه

هرگاه در کاری که برایت پیش آمده است احتیاج به مشورت پیدا کردی ابتدا آن را با جوانان در میان بگذار؛ زیرا جوانان تیز هوش تر و از سرعت حدس بیشتری بر خوردارند٬ سپس درباره ی آن با میان سالان و پیران رایزنی کن تا عیبش را بیابند و نیکش را برگزینند؛ چرا که آنان از تجربه بیشتری برخوردارند. منبع : شرح نهج البلاغه لابن ابی الحدید ٢٠/٣٣٧

درنگ نامه

با سلام خدمت شما ، هدف از این وبلاگ ایجاد لحظه ای تامل بر روی مسائل جاری زندگی است پس می توانیم با اندکی درنگ نسبت به مسائل روزمره ، زندگی را این بار با هم و از دریچه ای دیگر بنگریم .

آخرین نظرات
  • ۱۲ اسفند ۹۵، ۱۰:۱۸ - محمد
    سلام

 

 

شاید آن روز از روزهای تابستانی اولین سالهای دهه ی شصت که مردانی از شهر تویسرکان عزم سفر به خوانسار را گرفتند ، نمی دانستند ادامه این سفر ساده ی کاری ، تحولی شگرف در زندگی کشاورزان خوانسار ایجاد می کند ! سفری که مبدأی شد برای تلاشی نو و شکل جدیدی از : زندگی ، تلاش و کوشش ، اقتصاد شهری ، اشتغال فصلی ، آداب و رسوم ، محیط زیست و منظره ی شهری و .......

سفری که با خود آموزش روشی جدید در فرآورده کردن میوه ی آلو همراه داشت و آنچنان به سرعت در دل مردم چشمه سار جا باز کرد که به یکباره سوغاتی جدید در دل سوغاتهای کهن شهر ایجاد شد که آنان را به دست فراموشی سپرد ! محصولاتی که متاسفانه امروزه از تب و تاب تولید افتاده اند و کمتر برند خوانسار را در بازارهای داخل و خارج از شهر دارا هستند ! محصولاتی  همچون تنباکو ، می پخت و کشمش ، پره هلو ( هلگاله) ، پره زردالو (تفتاله یا قیسی) ، آلبالو و آلوچه خشکه ، انواع میوههای خوش رنگ و بوی سیب ، گلابی ، گیلاس ، هلو و شلیل و صد البته شاه میوه های بی بدیل خوانساری و فراوردهای گوناگون آنها و.........

بعلاوه ورود این مهمان تازه وارد یعنی فکر و روش نمکی کردن آلو به خوانسار ، تا حدودی باعث تغییر شیوه ی زندگی و اقتصاد مردم شهر هم شد ! دیگر کسی سراغ بار سیب زمینی و یا پره هلو و پره سیب را نمی گرفت ! کسی حوصله زردالو پهن کردن یا آلبالو چیدن را نداشت ! کشاورزان دل و دماغ کاشتن تنباکو را هم نداشتند ! یونجه کاشتن هم شد بی ارزش ترین کار ممکن ! در نتیجه آن صحنه های زیبای چیدن علوفه و خرمن کردن و خورد کردن آن و جمع آوری کاه نیز به فراموشی سپرده شد . دیگر از نگهداری گاو و گوسفند خانگی و متعاقبا روشهای تولید انواع فراورده های لبنیات محلی در خانه های خوانساریها کمتر وکمتر نمونه ای دیده می شد . گویا زندگی در حال تغییر بود ! مرز واقعیت و خیالات واهی گم شده بود ! جوی حاکم شده بود که نظارتی از مسولین را در پی نداشت ! راهنمایی و مشاوره ای دقیق هم در کار نبود ! دیگر مردم فقط و فقط به کشت میوه ای فکر می کردند که تا دیروز ارزشی نداشت و به محص رسیدنش روی دستشان می ماند ولی امروز در ظاهر شده بود سود آورترین محصول کشاورزی شهر !

همین عوامل باعث ایجاد شیوه ای شد که شکل شهر را هم عوض کرد ! موجب رونق گرفتن کشت آلو و ایجاد باغستان های جدید در دل زمینهای زراعی گندم ، جو و سیب زمینی و غلات شد . حتی عده ای را ترغیب به قطع درختان زیبای گردو ، صنوبر و بید به جهت ایجاد فضای آفتاب گیر جهت کشت آلو کرد ! به سرعت باغهای درهم و برهم از سیب ، گلابی ، آلوچه و غیره تبدیل به باغات آلو شد و به این زمینها قیمتی تازه ای بخشید .

به دلیل سخت بودن تولید فراورده ی آلو نمکی و نیازمند بودن به تعداد نفرات و فضای زیاد کم کم همزمان با برداشت این محصول اشتغال های فصلی کارگری ، فروش نمک و هیزم ، اجاره زمین و فضای مخصوص جهت تولید و خشک کردن آلو نمکی نیز در شهر رونق گرفت .

در نتیجه علاوه بر اشتغال زایی فصلی ناظر به وجود آمدن آداب و رسوم های جدیدی در هنگام برداشت این میوه و تبدیل آن به آلو نمکی در بین خانواده های خوانساری و کم رنگ شدن سایر آداب و رسوم و بازیهای محلی شهر شده ایم . برای مثال با کم شدن زمینهای بایر و شخم کمتر شاهد برگزاری بازیهای محلی در داخل شهر که نیاز به فضای باز و آزاد دارند بوده ایم . بازیهایی همچون گوتلان ، الک و دولک و ..... که در گذشته ی این شهر همراه با جمع شدن جمعیت مشتاق زیاد و رغم خوردن صحنه های بی بدیلی صورت می گرفت . و یا با کم شدن کشت سیب زمینی که یکی از علتهای آن جانشینی کشت درخت آلو است ، سرگرمیهایی همچون درست کردن کلوخ پز که همیشه بعد از برداشت سیب زمینی در مزارع خوانسار صورت می گرفت نیز در حال فراموش شدن است . و اما با فرا رسیدن شهریور ماه و فصل برداشت میوه ی آلو ، صحنه هایی امیدوار کننده را در سطح شهر خوانسار می بینیم . به وجود آمدن شور و ولوله ای از جنس لبخند زندگی زیر لایه ی سبز شهر ، بسیج خانواده های کوچک نزد خانواده ی بزرگتر ، کار و لذت بزرگترها ، لحظه های ناب باهم بودن فرزندان و والدین ، خاطره گویی و شعر خوانی پدر و مادر بزرگ ها و شوق و بازی کودکان در سایه سار بزرگان همه پر است از شور و نشاط زندگی ....

 اما امروز متاسفانه به دلیل کشت بیش از حد آلو توسط کشاورزان خوانساری و به بار نشستن آن و نیز عدم توجه دقیق به بازارهای فروش ، تکنیکهای مشتری یابی ، بسته بندی مطلوب ، نداشتن اتحادیه ای فعال و مردمی ، ضعف شدید مسولین ذی ربط در راهنمایی ، مشاوره ، حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان محصولات باغی و زراعی در انتخاب ، کاشت و برداشت گونه های مناسب با موقعیت شهر و بازار آن و همچنین کوتاه کردن دست دلالهای فعال در شهر که همچون زالو خون زحمتکشان این شهر را می مکنند و سر رشته ای از شیوه های روز تبلیغات ، برند سازی و بسته بندی آلو و خشکبار خوانسار را ندارند و صرفا از آن برای سود شخصی استفاده می کنند و نیز شبیه دلالها عمل کردن بعضی از همین ارگانهای دولتی ، همه و همه باعث شده تا شاهد رکود قیمت و تجارت این محصول پر زحمت در چند سال اخیر در سطح شهرستان شویم . وضعی که اگر به همین مموال پیش رود ممکن است در سالهای بعد بدتر از امروز شود و کمر به نابودی اندک کشاورزی خوانسار ببندد ! شایسته است با آینده نگری و ساخت و سازی اساسی توسط مردم ، کشاورزان و مسولین شهر از این سوغات و میوه الهی به عنوان فرصتی ناب بهره گیری شود نه تهدیدی برای سربلندی خوانسار .


 هرگونه کپی برداری از این دیدگاه  توسط هر شخص حقیقی و یا حقوقی ، همراه با ذکر منبع و نام گرداورنده بدون مانع می باشد و نیازی به اطلاع رسانی به شخص حقیر نخواهد بود .



موافقین ۰ مخالفین ۱ ۹۳/۰۶/۲۴
ایمان نبی

نظرات  (۶)

چون در این زمینه بی سوادم از این مطلب چالش برانگیز سپاسگزاری می کنم.
فقط می تونم بگم چه عکس های خوشمزه ای، به به.
پاسخ:
خواهش می کنم
میشه شیش هزار تومن

 

با نظرتون درموردعدم بهینه بودن شیوه کشت و برداشت این محصول و سایر محصولات موافقم.گذشته از استفاده از نژادهای نامرغوب این گیاه که خیلی از کشاورزا رو متضرر میکنه واقعا خلا وجود بسته بندی و توزیع لطمه زیادی به فروشش میزنه:(

دلم کلوخ پز میخاد! سوخته و داغ

پاسخ:
تشکر از دیدگاهتون
آخ گفتی کلوخ پز ، سوخته و داغ اونم سر زمینی که تازه سیب زمینیشو کندند و کلوخاش بوی سوخاکی میده

تا حالا ایزنی ب الو بی نکسایدان!!!!!!فقط زونان سوخاکی کاشتن کیفز ویش از الو.اهان راسی اگه شما پایه ی گوتلاندین هرسال عید بعد پیشینا مین رزای جیزچه بساط وازی ب راو:))البته با مراسم افتتاحیه واس رو اول و اختتامیه واس رو سینزه.بعله یگ ایزن ادمایمین هاما

ممنون از ب روز رسانیتون!

پاسخ:
خواهش می کنم
ممنون از اینکه به ما سر زدین
در ضمن هاما خاندان نبی زاده هر سال کل روای عید الک و دولک و گوتلان وازید کرمین
اون جی لی جعده تا همه بیننده و یاد گیرنده
موفق باشید

خاب جیزچیاجی همیزننده!یا همه با مهمونازون مین رز درنده ویس چار ساعته اینو ک از هاما جی جنبه ی اموزش درو.

التماس داعا.

راسی پست جدیدم بینو

پاسخ:
همه ی خوسار بیشو مثل جیزچه
موفق باشیند
امید است این صنعت با توجه مسئولین مربوطه تبدیل به یک فرصت برای همشهریان عزیز شود و با تبدیل بهداشتی و سنتی و همچنین بسته بندی های زیبا تبدیل به یک برند برای خوانسار شود

دمت گرم ایمان جان

عالی به.

پاسخ:
خواهش کران
نظر لطفدونو

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی